Módszerek

A munkám során a következő módszereket, irányvonalakat követem:

PSZICHOLÓGIA

PszichológiaA nyugati pszichológia nem sokkal több, mint 100 év hagyománnyal rendelkezik. Viszont ez idő alatt nélkülözhetetlenné tette magát, és mindenütt megtalálható, ahol emberek vagy emberi tevékenységek jelen vannak. A klinikai, mentális betegségeket kezelő pszichológián túl alkalmazzák pl. iskolákban, sportban vagy a reklámiparban.

Az egészségügyi lélektani eljárások lehetnek egyéni vagy csoportterápiák. Az egyéni, négyszemközti módszerek magukba foglalják többek közt a kognitív pszichológiát, a Rogers-féle nondirektív módszert, a klasszikus Freudi pszichoanalízist, a relaxációs-imaginációs módszereket (ez lehet csoportos is), a krízislélektani intervenciót. A módszerek ötvözetét képezi a krízislélektan, ahol a személynek leginkább megfelelő, éppen mozgósítható módszerek elemeit alkalmazzák. Az „ötvözetet” olyan jól sikerült létrehozni a ʼ60-as években, hogy a krízislélektant a mentálhigiéné egyik legnagyobb „találmányának” tartják.

Tovább

TESTTERÁPIA ÉS JÓGA

Légzéstechnikák

Légzés

A légzéstechnikák egyetlen „módszer” köré épülnek, ez a belégzés-légzésszünet-kilégzés ciklikussága. Ezen belül az ütemet és mélységet változtatjuk, néha gyorsabban vagy lassabban lélegzünk – így különféle hatásokat érve el. A légzés létrehozhat komoly szorongást és félelmeket, feloldhat lelki és testi blokkokat, kiválthat eufóriát és mély egységélményt. A légzéssel befolyásoljuk a testbe bejutó oxigén és a kiengedett széndioxid mennyiségét. Ezen túl azonban az egész autonóm idegrendszerre is képesek vagyunk hatni, mely többek között az izomtónust, a szívritmust és a vérnyomást állítja be.

Tovább

Jóga ászanák

ÁszanaA testünkkel való törődés egyszerre művészet és tudomány. A civilizáció és jóléti társadalom egyre kevesebb testmozgásra késztet, míg az intellektuális teljesítmény teret hódít. Lényünk egyensúlyához, szellemi teljesítőképességünk kibontakoztatásához azonban szükséges a test egészsége: rugalmassága, ereje és terhelhetősége.

Tovább

Relaxáció

Relaxáció

A légzések mellett a másik, feltöltődésre alkalmazott módszer a lazítás. A módszer lényege az aktív, szimpatikus idegrendszeri tónus kikapcsolása, és az energiamegtartó, paraszimpatikus idegrendszeri működés támogatása. A lazítás belső mélységeket érinthet, kitartóan gyakorolva az öngyógyító folyamatok felébresztője és támogatója. Több tapasztalat szól komoly gyógyító hatásról, pl. fejfájás megszűnéséről, stressz oldódásáról, szorongásos tünetek csökkenéséről. Gyerekekkel végezve játékos, mesés formában az alsó tagozatban is alkalmazzuk a feszültségek elengedésére.

Tovább

CRANIOSACRALIS TERÁPIA

Cranisacralis terápiaSok évvel ezelőtt kerestem olyan módszert, ami a jóga testi és a pszichológia kognitív megközelítése közé esik. Bár több tanfolyamot látogattam, és sok könyvet elolvastam a témához, csak évekkel később botlottam bele a craniosacralis terápiába (CST). Eddig két szintjét végeztem el, és azóta is rendszeresen alkalmazom – szubjektivitás nélkül mondhatom, hogy kitűnő eredménnyel.

Tovább

EGYÉB TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

Egy személy nem lehet minden módszerben képzett. Így a hozzám fordulóknak nem csak „magamat ajánlom”. A családfelállítást közelről ismerem, de csak önismeretként. A megfelelő terapeutához eljutva csodák történhetnek. A Spirituális Válasz Terápiát (SVT) is nagyon hasznosnak tartom. E módszer is képes komoly családi és sorsszerű gubancokat kisimítani. Szükség esetén mindkettőt ajánlom a pácienseknek, vagy a sportolóknak.