Egyéb módszerek

CRANIOSACRALIS TERÁPIA

Craniosacralis terápiaSok évvel ezelőtt kerestem olyan módszert, ami a jóga testi és a pszichológia kognitív megközelítése közé esik. Bár több tanfolyamot látogattam, és sok könyvet elolvastam a témához, csak évekkel később botlottam bele a craniosacralis terápiába (CST). Eddig két szintjét végeztem el, és azóta is rendszeresen alkalmazom – szubjektivitás nélkül mondhatom, hogy kitűnő eredménnyel.

A módszert egy amerikai orvos (Dr. Upledger) fejlesztette ki, lényege az agyvíz termelődésének ritmusát felhasználva finoman manipulálni, kezelni a szervezetet. A módszer sok, komoly publikációval, rengeteg esettanulmánnyal és mára világméretű hálózattal rendelkezik. (A magyar Upledger Institute Hungary elérése és további részletek: KATT IDE.)

A CST noninvazív, vagyis, bár kézzel dolgozik, mégsem izomerőt használ. A lágyság mögött olyan hatásmechanizmus rejlik, mely a test öngyógyító folyamatait serkenti, így szinte kizárt bármilyen ártó mellékhatás.

A CST javítja az életminőséget – csökkentve a stresszt, javítva az immunrendszer működését. A testben is lenyomatot képező napi konfliktusok okozta „életerő elcsorgásokat” feloldja, így visszaadva a fizikális életerőt. A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az ízületi csatlakozások feszültségeinek rendezése, és az izomrelaxáció. Mindezt az agyi-gerincvelői folyadék termelődési ritmusának segítségével természetes módon normalizálja. A mélyebb szövetek elérésével képes a belső szervek, mirigyek működését is harmonizálni.

ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ

Az EMK jól alkalmazható stresszes, konfliktusos kommunikációs helyzetek tisztázására. A módszer lényege a Mahatma Gandhi által is hirdetett és alkalmazott erőszakmentesség, mely empátiával viszonyul a másik személyhez, miközben igyekszik megérteni annak valódi mozgatórugóit. A Erőszakmentes kommunikáció Dr. Marshal Rosenberg amerikai pszichológus nevéhez fűződik. Mind egyéni, mind csoportos helyzetekben alkalmazható, és igen gyorsan képes kölcsönös megértés kialakítására és a további kapcsolat támogatására.