Jóga ászanák

ÁszanaA testünkkel való törődés egyszerre művészet és tudomány. A civilizáció és jóléti társadalom egyre kevesebb testmozgásra késztet, míg az intellektuális teljesítmény teret hódít. Lényünk egyensúlyához, szellemi teljesítőképességünk kibontakoztatásához azonban szükséges a test egészsége: rugalmassága, ereje és terhelhetősége.

Személyiségünk központja az éntudat. (Ennek agyi lokalizációja is jól ismert.) Az éntudat alapja a testkép, mely kora csecsemőkori képződmény, azonban az egész életen keresztül tudjuk fejleszteni, finomítani. Testképünk úgy alakul ki, hogy összekapcsolódik a mozgásos és az érzékeléses információ: látja a baba, ahogyan a keze megjelenik a szeme előtt, és eközben érzékeli a testrész mozgatását. E két információ összekapcsolódása alakítja ki testünk határait.

Khatu Pranam

A testkép az idők során a különböző mozgásokat elsajátítva egyre részletesebbé és finomabbá válik. Kezdetben a fordulást, ülést, járást sajátítjuk el. Később finom mogásokat sajátítunk el a kézzel, így  rajzolunk, írunk, varrunk. Majd a kerékpározás és a sportmozgások tovább finomítják a testképet. Általában utolsóként az autóvezetéssel csiszolódik tovább a mozgáskoordinációnk és a testképünk. Sajnos, itt legtöbbször meg is áll a folyamat. Jógagyakorlásunk a testen keresztül segít ennek a továbbvitelében, és olyan mozgásokkal is megismertet, mely nem csak a nagy, fő erőkifejtésben résztvevő izmokat mozgatja meg, hanem sokszor ismeretlen tájakat is felfedezhetünk a testünkben.

A nyújtásokkal a stresszt hatékonyan oldjuk testi szinten. Ízületeink mozgástartományát is képesek leszünk növelni. Mindezt a versenyszellem elkerülésével, saját tempónkhoz igazodva, alkotó megértésben tesszük.

Mit nyerhetünk még a jóga fizikai módszereiből?

  • Jobb emésztést
  • A vérnyomás normalizálását
  • Az idegrendszeri tónus csökkentését – vagyis stresszkezelést
  • Jobb koncentrációt
  • Jobb egyensúlyt – ami egyszerre teljesebb testképet és jobb figyelmi fókuszt jelent.