Légzéstechnikák

A légzéstechnikák egyetlen „módszer” köré épülnek, ez a belégzés-légzésszünet-kilégzés ciklikussága. Ezen belül az ütemet és mélységet változtatjuk, néha gyorsabban vagy lassabban lélegzünk – így különféle hatásokat érve el. A légzés létrehozhat komoly szorongást és félelmeket, feloldhat lelki és testi blokkokat, kiválthat eufóriát és mély egységélményt. A légzéssel befolyásoljuk a testbe bejutó oxigén és a kiengedett széndioxid mennyiségét. Ezen túl azonban az egész autonóm idegrendszerre is képesek vagyunk hatni, mely többek között az izomtónust, a szívritmust és a vérnyomást állítja be.

Jóga ászanák

A testünkkel való törődés egyszerre művészet és tudomány. A civilizáció és jóléti társadalom egyre kevesebb testmozgásra késztet, míg az intellektuális teljesítmény teret hódít. Lényünk egyensúlyához, szellemi teljesítőképességünk kibontakoztatásához azonban szükséges a test egészsége: rugalmassága, ereje és terhelhetősége.

Relaxáció

A légzések mellett a másik, feltöltődésre alkalmazott módszer a lazítás. A módszer lényege az aktív, szimpatikus idegrendszeri tónus kikapcsolása, és az energiamegtartó, paraszimpatikus idegrendszeri működés támogatása. A lazítás belső mélységeket érinthet, kitartóan gyakorolva az öngyógyító folyamatok felébresztője és támogatója. Több tapasztalat szól komoly gyógyító hatásról, pl. fejfájás megszűnéséről, stressz oldódásáról, szorongásos tünetek csökkenéséről. Gyerekekkel végezve játékos, mesés formában az alsó tagozatban is alkalmazzuk a feszültségek elengedésére.

Craniosacralis terápia

Sok évvel ezelőtt kerestem olyan módszert, amely a jóga testi és a pszichológia kognitív megközelítése közé esik. Bár több tanfolyamot látogattam, és több könyvet elolvastam a témában, csak évekkel később botlottam bele a craniosacralis terápiába (CST). Eddig két szintjét végeztem el, és azóta is rendszeresen alkalmazom – szubjektivitás nélkül mondhatom, hogy kitűnő eredménnyel.