Sport

Kobe Bryant Los Angeles LakersA mai kor gladiátorai a sportolók, akik emberfeletti teljesítményeket hoznak ki magukból edzésken és versenyeken. Ehhez a mai kor szórakoztatóipara kapcsolódik, így a média a jól menedzselt és látványos eseményeket világszerte tálalja. A sportolók felkészítését mindenütt teamekben végzik – legyenek azok egyéni vagy csapatsportok. Egy magas szinten működő team eredménye pedig várhatóan ott lesz a világ élvonalában. Az eddigi – mondjuk így – klasszikus felkészítési módszerek mellett egyre több helyen holisztikus megközelítéseket is alkalmaznak kiegészítőként. A relaxáció és a megfelelő táplálkozás szinte mindenütt ismeretes. A sportpszichológia pedig szintén egyre több csapatba teszi be a lábát. Az amerikai kosárfenomén, Kobe Bryent mondta, hogy egyes meccseiken a szünetben, az öltözőben az edző lekapcsolta a villanyt és csak ültek és fókuszáltak a következő negyedre. Túl szavakon és logikán… Persze a befektetett munka már mögöttük volt.

A sport árnyoldala a teljesítménykényszerből fakad. A legjobbak és csapataik, teamjeik ugyanis jól keresnek. Ehhez kapcsolódik a bundázás és a dopping jelensége. Holott ezen trükkök helyett olyan kiaknázatlan lehetőségek garmada alkalmazható, melyek megengedett teljesítményfokozók. A sportolók legtöbbjénél – klasszikusan – a befektetett munkát igyekszenek maximalizálni és optimalizálni a hatékonyabb módszerrel és terheléssel. Ehhez kiegészítőként illeszkednek az olyan módszerek, melyek a sportoló regenerációját gyorsítják, a befektetett munkateljesítményt fókuszálják, valamint a tudatosságot még jobban kihasználják. Lássuk miről van szó.

Risztov Éva néhány egyszerű légzéstechnikát sajátított el. Az edzésen az időnként felmért anaerob kapacitást víz alatti úszással mérik. 8 hosszt kell úszni (8x50m kis szünetekkel), és mérik az egy levegővel víz alatt úszott távot. Ehhez nem a robbanékonyság vagy a gyorsaság a követelmény, hanem a szervezet oxigéntároló kapacitása, a szövetek energetikai állapota a döntő tényező. Éva még a kezdés előtt mondta az edzőjének, hogy „hatodikra megúszom az 50-et”. Az edzője hitetlenkedett. Risztov ÉvaEhhez annyit kell tudni, hogy minden hosszt követően a szervezet egyre jobban ki van zsigerelve, hiszen csökkennek a tartalékai.

Az első hossz 38 méterre sikerült. A második 40-re. A harmadik 42 m lett. A negyedik 45. Éva minden szünetben a startkőnél kapszkodott a vízben, és egész testét lazítva végezte a mély, oxigenizáló légzéseket. (Ami kívülről avatatlan szemnek nem is nagyon látható.) Az 5. hossz 46 méter lett, majd a 6-ra meglett az 50! Még leúszta az utolsó két hosszt is. Az edző hitetlenkedve kérdezte: „Ezt hogy csináltad?”

Nos, a légzés csodája – mondhatnánk. De inkább mondjuk azt: a sportoló kreativitása. Hiszen amit megtanult a kiegészítő jógafoglalkozáson, azt kreatívan alkalmazta az edzésen.

Egy másik példa. Éva edzései úgy voltak felépítve, hogy a terhelés fokozatosan emelkedett, és péntekre érte el a csúcsát. A szombati edzés már kisebb terheléssel folyt, és vasárnap volt egy pihenőnap – ekkor regenerálódott a szervezete. Hétfőn így kezdte újból gőzerővel a hetet.
A pénteki napon jógáztunk. Már túl volt a reggeli edzésen – és a hét legnagyobb terhelésein. A 75 perc finom nyújtását és relaxációját követően egy kellemes légzőgyakorlattal oxigenizálva a sportoló szervezetét a következő kijelentést tette: „Úgy érzem magam, mint hétfő reggel.” Zene füleimnek 🙂

Sport, team, relaxáció

Értelmes figyelem a segítő teamtől: tényleg a sportoló igényeit kell kielégíteni, hogy ne neki kelljen még harcolniai a jogaiért, a szerződéséért, vagy a megfelelő versenybeosztásáért. Elég neki meghalnia az edzéseken. A team dolga, hogy a megfelelő külső és belső körülményeket megteremtse. Ebben benne van a sportorvos, a masszőr, a pszichológus, a jógaoktató, és természetesen a klubvezetés és az edző. Minél több helyen figyelmetlenek és nemtörődömök, annál több sebből vérzik a potenciális teljesítmény. Ha a team jól működik, akkor egy tehetséges és szorgalmas sportoló nagy eredményekre lesz képes. A terhelések mellett kiemelten fontos szerepe van, és a jövőben egyre inkább az lesz a regenerációnak. Ebbe beletartozik a már jól elfogadott masszázs. Az egyre inkább elfogadott sportpszichológus és a relaxáció. És a kevéssé ismertebbek, mint a jóga, légzéstechnikák, craniosacralis terápia, akupunktúra, alvás- és álomtechnikák, koncentráció, táplálkozás. Mindezek a sporthoz kapcsolódó „művészeti ágazatok”. És ki ne felejtsük a spiritualitást.

RelaxációHogy töltekezzünk pénteken, hogy úgy érezzük magunkat, mint hétfőn? Kell hozzá egy jógaoktató, vagy légzésterapeuta. Egy hely, ahova el lehet vonulni egy jó órára. És a sportolói szándék, hogy mindezt ki is használja.
A jógából eredő mélyrelaxáció (ún. jóganidra) a testet és a pszichét alaposan regenerálja. Képesek vagyunk vele motivációt adni a sportolónak (illetve ő önmagának). Leveszi a stresszt, és helyette felfrissülést és pozitív látásmódot nyer a sportoló.

Izomzat és nyújtások

Folytassuk testi nyújtásokkal. Ezek az izomrostokkal és szövetekkel dolgoznak, melyek megnyúlási kapacitása magában hordozza összehúzódási képességét is. Egy futó mesélte a következő történetet, aki akkoriban – idő hiányában – keveset edzett, de jógázni kezdett járni. “A komoly nyújtásokat rendszeresen végezte – nemcsak a tanfolyamokon, hanem otthon is. Egy hónap kihagyással kiment az erdőre kocogni. Az élményt így interpretálta. „Olyan volt a futás, hogy akkorákat léptem, mint még soha. A sok lazítást követően az izmaim azt csinálták, amit én akartam. Ahogy futottam az erdőben, úgy éreztem magam, mint egy párduc, aki rugalmas és erős, és akkorát szökken, amekkorát akar. Fantasztikus élmény volt!”
A sportokban alkalmazott nyújtások és a bemelegítések is nagyon hatékonyak – ha jól végzik őket. Sokszor azonban rutinból csinálják, a fiatal sportoló gyerek pedig még nem stratégiailag gondolkodik arról, hogy mi lesz neki a legjobb a legnagyobb teljesítmény eléréséhez. És persze mindannyian „emberből vagyunk”: ha lehet, akkor kicsit csalunk, és csak részben végezzük el a gyakorlatot.

Légzés, energia, teljesítmény

A sportoló tápláléka – az elfogyasztott menün túl – a levegő. Minden aktív sportban kitüntetett szerepe van a légzésnek. És minden passzív sportban jól jön, ha képesek vagyunk jól koncentrálni – ami megint csak a légzéssel indul. A pályán addig jól futó srác hirtelen lassulni kezd, és pár másodperc alatt elmegy mellette az egész mezőny. Mi történt? A versenyt követően így kommentálja a történteket: „Elsavasodtam. Az izmaim, mintha ólomból lettek volna.” A savasság az a probléma, ami minden sportoló rémálma. Mind edzéseken, mind versenyeken előfordul. A tejsav felszaporodik a szövetekben, és az izom képtelen a hatékony, gyors mozgásra és a megfelelő teljesítmény leadására. A folyamat sejtszintű biokémiáját tekintve a glükóz lebontása nem a tökéletes úton halad, melynek végterméke a széndioxid és a víz, valamint az ATP-ben raktározott energia. E helyett töredéknyi ATP keletkezett, kevés széndioxid és víz, valamint jó adag melléktermék tejsav képében. Egyetlen tényező lett volna szükséges a tökéletes energiatermeléshez: oxigén. Hiányában füstöl a motor, jelenlétében pedig tökéletes égés történik. Ugyanígy történik a sejtjeinkben is: elegendő oxigénnel tökéletes a sejtek anyagcseréje, hiányában bűzös és tökéletlen.
Oxigén - vörösvérsejtA kirobbanó formájú sportoló izmai erősek és lazák, szövetei telve vannak oxigénnel, és tudatossága fókuszált a versenyre vagy edzésre. Egy jógázó ismerős történetét idézem, aki egy 30 cm vastag, 3 m széles, 1,5 m magas betonfal lebontásához légkapalapácsos JCB-t hívott ki. „Elvégeztem a reggeli gyakorlásomat: meditációt, ászanákat és fújtató légzést. Mivel a gépet 10.00-re hívtam, és addig még 2 órám volt, vettem egy csákányt, meg egy kalapácsot és kézzel nekiálltam a betonfalnak. Addig-meddig vertem, míg a JCB-s megérkezett, és kérdezte, hogy mit is kell lebontani? Mondtam neki, hogy itt állt a támfal, de már nincs mit csinálnia, szétvertem…” Az ellazult szövetek tele oxigénnel: tetterő és aktivitás felsőfokon. Persze mindezek nyugalommal és kiegyensúlyozottsággal párosulva gyors regenerációt jelentenek a sportolónak is.
Légzésínyenceknek ajánljuk a „bhasztriká szendvics” gyakorlatát 🙂 A megterhelő fizikai aktivitás előtti fújtató légzés (bhasztriká pránájáma) felkészíti a szervezetet a csúcsra járatható edzésmunkára. Az utána végzett fújtatás pedig segít elkerülni a savasodást és gyorsítani a regenerációt. Mi kell meg ennél több?

Fókusz, figyelem

A szétszórt figyelem az energiákat is szétszórja, így gyérebb teljesítményt tapasztalunk. A jól felkészült sportolónál a fókuszált figyelem minden erőt sűrít: robbanékony, precíz és átütő lesz a teljesítménye. Az uszodában az amúgy is zajos versenytérbe menet a közönségre és a többi versenyzőre figyelő sportoló lépéshátrányba jut a koncentráltakkal szemben. Elszórja az energiáit. A megfelelő fókusz a saját testre és légzésre irányulva folyamatosan jelen van. Ez a tudatosság segít a leginkább ellenőrizni a testfolyamatokat, ami a verseny közben sokszorosan megtérül.
Máthé Gábor a Siketlimpia előtt másfél hónappal egy német versenyén rettenetesen kezdett: 0:3, amiből 2 saját adogatás volt. Innen fordítani művészet. A légzésére figyelt, és sikerült csak a jelenbe hoznia magát, így a következő játékot igaz, hogy hosszabbításban, de hozta (1:3). A továbbiakban folytatta a légzésfigyelést minden labdamenet között, és itt is sikerült rövidítésben győznie (2:3), igaz, hogy volt játéklabdája az ellenfélnek. Gábor azt mondta, hogy nem is gondolkodott Gyertya láng - trátakaazon, hogy hogy áll, csak a légzést figyelte és az ütéseire koncentrált. A 3:3 már simán ment, majd folytatta egészen 6:3-ig! Végül nyert 6:3, 6:0-ra!!! (12 játékot zsinórban, miután az első 3-at elvesztette.) A jó fókusz csodája, és újból a sportoló kreativitása: alkalmazza a már elsajátított technikát.

A fókuszt többféleképp lehet erősíteni, de mindegyik lényege, hogy a jelenben legyünk, és magunkat érzékeljük. Remek lehetőség a légzés figyelése, amivel egyszerre a szervezet oxigenizálását is emeljük. Léteznek a proprioceptív vonalat erősítő egyensúlygyakorlatok, amik komoly agyfélteke szinkronizáló hatással rendelkeznek. Egy speciális, nagyon hatékony vonulat a jóga gyakorlatok közül a trátaka (gyertyalángra koncentrálás) és ennek variációi.

Az átléphetetlen programok: pszichológia és sport

Egy „örök második” sportoló lehet nagyon kitartó, végletekig szorgalmas, akkor is második marad. Még ha első is a verseny 90%-a során, a végén egy fűszálban elbotlik, és elveszti a versenyt. Mi lehet egy ilyen beragadás oka? Az ilyen és hasonló belső ritmusok egy olyan „meta” szintről származnak, amihez normál körülmények között nincs hozzáférésünk. Lehet még többet edzeni, még jobban táplálkozni, vagy még hatékonyabban pihenni, a program meg sem rezdül a próbálkozásokra. A minta valószínűleg a családban van, amit tudattalanul hordoz a sportoló, és mivel ő is emberből van, lojális a családi rendszerhez, ahonnan jött. Egy olyan programot követ tudattalanul, ami „örökös másodikká” teszi, vagy épp „örök vesztessé”, esetleg „örök sérültté”. Ha esetleg egy „örök vesztes” gólt rúg, akkor hamar kiderül, hogy fölösleges örülni, mert időközben térfélcsere volt, és a saját kapujába talált be…
Család rendszerMindenképp egy olyan módszert érdemes elővenni és kipróbálni, ami hozzáfér ezekhez a nem tudatosan futó mintákhoz vagy programokhoz. Ehhez jó lehet például az SVT (Spirituális Válasz Terápia), vagy a Hellinger-féle Családfelállítás. Utóbbinál szóban és képben is megjelenik a mintát átadó élethelyzet és a benne résztvevő személyek. Ha minden jól megy, akkor fel lehet oldani a tudattalan ismétlődést – a sportoló és a team legnagyobb örömére. Az elháruló akadály pedig innentől csak rossz emlék, és a teljesítmény maximalizálható, sőt a körülmények is szinte maguktól rendeződnek optimálisra.

Mindezen technikák ízelítőt adnak, hogy milyen eszköztárral nyúlhatunk az egyéni, de általánosan fennálló problémákhoz. Bár nem minden módszer old meg rögtön egy nehézséget, a lehetőségek alkalmazása nagyban variálható, személyre szabható és a nem specifikus hatások vagy a háttérminták gátlásainak feloldása maximálisan kiaknázhatóak szinte minden sportban.